Oranje Bolwerck Oudewater

Uitvoering van 50 Appartementen en 60 ondergrondse parkeerplaatsen op het Oranje Bolwerck in Oudewater.

Uitvoering van 50 Appartementen en 60 ondergrondse parkeerplaatsen op het Oranje Bolwerck in Oudewater.

Het Bolwerck aan de Sint Janstraat aan de zuidzijde van het historische centrum van Oudewater wordt door de gemeente ter ontwikkeling aangeboden. Het Bolwerck is een bijzondere historische en markante locatie die voor de binnenstad van Oudewater zeer hoge ruimtelijke en cultuurhistorische kwaliteiten bevat. Het Bolwerck wordt omgrenst door het gemeentelijk monument de Grote Gracht en de Sint Janstraat. De locatie bevindt zich in de directe nabijheid van grootschalige monumenten zoals de St. Franciscuskerk en de voormalige openbare school.

Het volume van de nieuwbouw is geïnspireerd op de historische contouren van de vestingwal uit 1747. De gelaagdheid in de opbouw van de doorsnede wekt de suggestie van een stadswal. Langs het water van de Grote Gracht volgt de stadswal de contour van de vesting. Op deze robuuste stadswal verrijst een modern appartementengebouw van twee lagen met daarop een terugliggende laag. Zo wordt in de stedenbouwkundige opzet en de architectonische uitwerking aangesloten bij de historie van de plek.

De zichtlijnen van de Sint Janstraat en de Wijngaardstraat blijven behouden langs de nieuwbouw. De zichtlijn van de Lange Burchwal richt zich op de entree van de nieuwbouw en richt zich door een poort van ca 5,5 meter breed en ca 5,5 meter hoog op het achter gebied.

De nieuwbouw blijft achter de rooilijn van het muziekhuis en steekt niet voorbij de rooilijn van de achtergevels van de woningen aan de Lange Burchwal. De stedelijke binnenruimte en de toegang van het ondergronds parkeren zorgen voor een respectabele afstand tot het muziekhuis.

De nieuwbouw is geïntegreerd in haar omgeving door aan de grachtzijde een groene buitenwereld te maken en aan de Sint Janstraat een stedelijke binnenruimte.

Bekijk foto's van het project

No items found.